Nad morzem śródziemnym

Moda na kuchnie śródziemnomorską przywitana została przez środowiska medyczne z prawdziwym entuzjazmem. Zawiera ona bowiem te zasady żywieniowe, do których namawiają swoich pacjentów lekarze dietetycy, kardiolodzy, urolodzy i inni. Nie jest ona całkowicie idealna, lecz w ogólnych zarysach dużo zdrowsza niż kuchnia zwana tradycyjnie polską. Nad Morzem Śródziemnym spożywa się duże ilości ryb i wszelkiego rodzaju owoców morza, które stanowią tam główne źródło białka zwierzęcego. Gotowane, duszone, pieczone, sporadycznie smażone. Stosowany w tej kuchni tłuszcz, to przede wszystkim oliwa z oliwek, której składniki mają działanie profilaktyczne w schorzeniach serca, miażdżycy, cukrzycy, chorób krążenia i nadciśnienia tętniczego. Spożywanie oliwy, szczególnie tej najwartościowszej, z pierwszego tłoczenia na zimno, wpływa na spowalnianie procesów starzenia i hamowanie rozwoju komórek rakowych. Już samo to powinno budzić entuzjazm dla kuchni śródziemnomorskiej, a dochodzi jeszcze przyrządzanie potraw z dużą ilością warzyw i owoców, świeżych, duszonych lub gotowanych.

Comments are closed.

Strony
Najnowsze komentarze
    Popularne
    • Samouzdrawianie, czy możliwe?Samouzdrawianie, czy możliwe?
      Faktycznie ludzie od dawna zastanawiają się nad tym czy prawdziwe samo uzdrowienie jest możliwe. Doświadczenia wielu pacjentów pokazują, że prawdę mówiąc niektóre techniki medytacyjne, placebo oraz wiara potrafią w absolutnie …
    • Profilaktyczne badania laboratoryjneProfilaktyczne badania laboratoryjne
      Badania profilaktyczne są bardzo ważne. Każdy z nas powinien wykonywać je regularnie. Niestety zdecydowana większość z nas, zgłasza się do lekarza, wtedy gdy jest już za późno. Warto, wiec regularnie …
    • Zdrowy styl życiaZdrowy styl życia
      W dzisiejszych czasach zdrowie ważne jest dla każdego. Nie można być szczęśliwym, nie będąc zdrowym. Każdy chciałby czuć się dobrze, jak najlepiej. Co jednak należy robić i jakich zasad przestrzegać, …