Nad morzem śródziemnym

Moda na kuchnie śródziemnomorską przywitana została przez środowiska medyczne z prawdziwym entuzjazmem. Zawiera ona bowiem te zasady żywieniowe, do których namawiają swoich pacjentów lekarze dietetycy, kardiolodzy, urolodzy i inni. Nie jest ona całkowicie idealna, lecz w ogólnych zarysach dużo zdrowsza niż kuchnia zwana tradycyjnie polską. Nad Morzem Śródziemnym spożywa się duże ilości ryb i wszelkiego rodzaju owoców morza, które stanowią tam główne źródło białka zwierzęcego. Gotowane, duszone, pieczone, sporadycznie smażone. Stosowany w tej kuchni tłuszcz, to przede wszystkim oliwa z oliwek, której składniki mają działanie profilaktyczne w schorzeniach serca, miażdżycy, cukrzycy, chorób krążenia i nadciśnienia tętniczego. Spożywanie oliwy, szczególnie tej najwartościowszej, z pierwszego tłoczenia na zimno, wpływa na spowalnianie procesów starzenia i hamowanie rozwoju komórek rakowych. Już samo to powinno budzić entuzjazm dla kuchni śródziemnomorskiej, a dochodzi jeszcze przyrządzanie potraw z dużą ilością warzyw i owoców, świeżych, duszonych lub gotowanych.

Comments are closed.

Strony
Najnowsze komentarze
    Popularne
    • Dieta i ćwiczenia fizyczneDieta i ćwiczenia fizyczne
      Do każdej diety, najczęściej się dokłada ćwiczenia fizyczne, gdyż wtedy dieta jest bardziej skuteczna. Dzięki temu, w jaki sposób działają różne specyfiki, można uzyskać dobrą formę w bardzo krótkim czasie. …
    • Medycyna niekonwencjonalnaMedycyna niekonwencjonalna
      Medycyna niekonwencjonalna często jest niedoceniana przez lekarzy specjalistów, którzy wręcz odradzają jej stosowanie. Swoje decyzje popierają tym, że nie jest ona oparta o badania naukowe i może wywoływać różnorodne, mogące …
    • Dlatego mniejsze mieszkania sprzedają się szybciej?Dlatego mniejsze mieszkania sprzedają się szybciej?
      Przede wszystkim, takie zjawisko wynika z tego, że zazwyczaj mniejsze mieszkanie jest po prostu tańsze. Bardziej dostępne. Ludzie nie muszą brać aż tak dużego kredytu aby go nabyć. Dlatego też …