Nad morzem śródziemnym

Moda na kuchnie śródziemnomorską przywitana została przez środowiska medyczne z prawdziwym entuzjazmem. Zawiera ona bowiem te zasady żywieniowe, do których namawiają swoich pacjentów lekarze dietetycy, kardiolodzy, urolodzy i inni. Nie jest ona całkowicie idealna, lecz w ogólnych zarysach dużo zdrowsza niż kuchnia zwana tradycyjnie polską. Nad Morzem Śródziemnym spożywa się duże ilości ryb i wszelkiego rodzaju owoców morza, które stanowią tam główne źródło białka zwierzęcego. Gotowane, duszone, pieczone, sporadycznie smażone. Stosowany w tej kuchni tłuszcz, to przede wszystkim oliwa z oliwek, której składniki mają działanie profilaktyczne w schorzeniach serca, miażdżycy, cukrzycy, chorób krążenia i nadciśnienia tętniczego. Spożywanie oliwy, szczególnie tej najwartościowszej, z pierwszego tłoczenia na zimno, wpływa na spowalnianie procesów starzenia i hamowanie rozwoju komórek rakowych. Już samo to powinno budzić entuzjazm dla kuchni śródziemnomorskiej, a dochodzi jeszcze przyrządzanie potraw z dużą ilością warzyw i owoców, świeżych, duszonych lub gotowanych.

Comments are closed.

Strony
Najnowsze komentarze
    Popularne
    • Dom pogrzebowy warszawaDom pogrzebowy warszawa
      Dom pogrzebowy Warszawa. Wszyscy kiedyś umrzemy. Jest to tyleż bardzo smutne i przygnębiające, co po prostu prawdziwe. Życie nie trwa wiecznie, dlatego też w końcu przychodzi taki moment, gdy nasi …
    • Podstawowe nauki medycynyPodstawowe nauki medycyny
      Do grupy nauk podstawowych medycyny wchodzą między innymi nauki tj. embriologia, która zajmuje się przede wszystkim badaniem zarodków żywych u ludzi, jak również u zwierząt, oraz roślin. Badania przeprowadzane są …
    • Zdrowie w okresie lataZdrowie w okresie lata
      Wakacje są okresem, którego każdy z nas oczekuje dosłownie przez cały rok gdyż bardzo tęsknimy do pięknej pogody i staramy się o to, aby jak najwięcej wolnego czasu móc sobie …