Nad morzem śródziemnym

Moda na kuchnie śródziemnomorską przywitana została przez środowiska medyczne z prawdziwym entuzjazmem. Zawiera ona bowiem te zasady żywieniowe, do których namawiają swoich pacjentów lekarze dietetycy, kardiolodzy, urolodzy i inni. Nie jest ona całkowicie idealna, lecz w ogólnych zarysach dużo zdrowsza niż kuchnia zwana tradycyjnie polską. Nad Morzem Śródziemnym spożywa się duże ilości ryb i wszelkiego rodzaju owoców morza, które stanowią tam główne źródło białka zwierzęcego. Gotowane, duszone, pieczone, sporadycznie smażone. Stosowany w tej kuchni tłuszcz, to przede wszystkim oliwa z oliwek, której składniki mają działanie profilaktyczne w schorzeniach serca, miażdżycy, cukrzycy, chorób krążenia i nadciśnienia tętniczego. Spożywanie oliwy, szczególnie tej najwartościowszej, z pierwszego tłoczenia na zimno, wpływa na spowalnianie procesów starzenia i hamowanie rozwoju komórek rakowych. Już samo to powinno budzić entuzjazm dla kuchni śródziemnomorskiej, a dochodzi jeszcze przyrządzanie potraw z dużą ilością warzyw i owoców, świeżych, duszonych lub gotowanych.

Comments are closed.

Strony
Najnowsze komentarze
    Popularne
    • Technologia, inżynieria i medycynaTechnologia, inżynieria i medycyna
      Medycyna to bardzo rozbudowana nauka. Traktuje ona zarówno o technice leczenia, jak również o sposobach czy też o lekarstwach lub nowoczesnych urządzeniach medycznych. Nic więc dziwnego, że obecnie inżynieria, technologia …
    • Wiazanie morfinyWiazanie morfiny
      Badania nad receptorami wiążącymi morfinę i następnie wykrycie endogennych związków o budowie peptydowej wiążących się wybiórczo z tymi receptorami stanowi jedno z najbardziej fascynujących odkryć w zakresie neurofarmakologii w ostatnich …
    • Sposoby zdrowego odżywiania sięSposoby zdrowego odżywiania się
      Zdrowy styl życia coraz częściej jest przez nas propagowany, bowiem zdajemy sobie sprawę z wielu chorób oraz dolegliwości, które mogą nam się przytrafić na skutek nieprawidłowego odżywiania się czy na …