Nad morzem śródziemnym

Moda na kuchnie śródziemnomorską przywitana została przez środowiska medyczne z prawdziwym entuzjazmem. Zawiera ona bowiem te zasady żywieniowe, do których namawiają swoich pacjentów lekarze dietetycy, kardiolodzy, urolodzy i inni. Nie jest ona całkowicie idealna, lecz w ogólnych zarysach dużo zdrowsza niż kuchnia zwana tradycyjnie polską. Nad Morzem Śródziemnym spożywa się duże ilości ryb i wszelkiego rodzaju owoców morza, które stanowią tam główne źródło białka zwierzęcego. Gotowane, duszone, pieczone, sporadycznie smażone. Stosowany w tej kuchni tłuszcz, to przede wszystkim oliwa z oliwek, której składniki mają działanie profilaktyczne w schorzeniach serca, miażdżycy, cukrzycy, chorób krążenia i nadciśnienia tętniczego. Spożywanie oliwy, szczególnie tej najwartościowszej, z pierwszego tłoczenia na zimno, wpływa na spowalnianie procesów starzenia i hamowanie rozwoju komórek rakowych. Już samo to powinno budzić entuzjazm dla kuchni śródziemnomorskiej, a dochodzi jeszcze przyrządzanie potraw z dużą ilością warzyw i owoców, świeżych, duszonych lub gotowanych.

Comments are closed.

Strony
Najnowsze komentarze
    Popularne
    • Jak wyrobić zdrowe nawyki żywieniowe u najmłodszychJak wyrobić zdrowe nawyki żywieniowe u najmłodszych
      Bardzo dużo mówi się o tym jak ważne jest żywienie w naszym stylu życia, to ono może nam zapewnić zdrowie i długie życie oraz bycie sprawnym, jednak złe żywienie może …
    • Usg jamy brzusznejUsg jamy brzusznej
      Leczenie kamicy nerkowej. Jak bolesna może być kolka nerkowa wiedzą zapewne ci, którzy jej doświadczyli. Ból pojawia się niespodziewanie nie tylko w obrębie nerek, ale także całego brzucha i podbrzusza. …
    • Zdrowie u sportowcówZdrowie u sportowców
      Wielu z nas z pewnością spotkało się z terminem, który nawiązuje do tego, że sport to zdrowie. W rzeczy samej, naprawdę tak jest. W momencie, gdy decydujemy się jakiś uprawiać, …