Nad morzem śródziemnym

Moda na kuchnie śródziemnomorską przywitana została przez środowiska medyczne z prawdziwym entuzjazmem. Zawiera ona bowiem te zasady żywieniowe, do których namawiają swoich pacjentów lekarze dietetycy, kardiolodzy, urolodzy i inni. Nie jest ona całkowicie idealna, lecz w ogólnych zarysach dużo zdrowsza niż kuchnia zwana tradycyjnie polską. Nad Morzem Śródziemnym spożywa się duże ilości ryb i wszelkiego rodzaju owoców morza, które stanowią tam główne źródło białka zwierzęcego. Gotowane, duszone, pieczone, sporadycznie smażone. Stosowany w tej kuchni tłuszcz, to przede wszystkim oliwa z oliwek, której składniki mają działanie profilaktyczne w schorzeniach serca, miażdżycy, cukrzycy, chorób krążenia i nadciśnienia tętniczego. Spożywanie oliwy, szczególnie tej najwartościowszej, z pierwszego tłoczenia na zimno, wpływa na spowalnianie procesów starzenia i hamowanie rozwoju komórek rakowych. Już samo to powinno budzić entuzjazm dla kuchni śródziemnomorskiej, a dochodzi jeszcze przyrządzanie potraw z dużą ilością warzyw i owoców, świeżych, duszonych lub gotowanych.

Comments are closed.

Strony
Najnowsze komentarze
    Popularne
    • Medycyna niekonwencjonalnaMedycyna niekonwencjonalna
      Medycyna niekonwencjonalna często jest niedoceniana przez lekarzy specjalistów, którzy wręcz odradzają jej stosowanie. Swoje decyzje popierają tym, że nie jest ona oparta o badania naukowe i może wywoływać różnorodne, mogące …
    • Regularne ćwiczenia fizyczneRegularne ćwiczenia fizyczne
      Ważne jednak by ćwiczenia te były regularne. Nie muszą trwać długo może być to od pół do godziny czasu. Każda osoba powinna znaleźć trochę czasu tak by zadbać o własne …
    • Zdrowie osób starszychZdrowie osób starszych
      Wiadomo, że każdy z nas dba o zdrowie dobrze się odżywiając, jedząc zdrowe produkty bogate w witaminy i potrzebne składniki mineralne. Nie zawsze to idzie w parze ze sobą i …