Nad morzem śródziemnym

Moda na kuchnie śródziemnomorską przywitana została przez środowiska medyczne z prawdziwym entuzjazmem. Zawiera ona bowiem te zasady żywieniowe, do których namawiają swoich pacjentów lekarze dietetycy, kardiolodzy, urolodzy i inni. Nie jest ona całkowicie idealna, lecz w ogólnych zarysach dużo zdrowsza niż kuchnia zwana tradycyjnie polską. Nad Morzem Śródziemnym spożywa się duże ilości ryb i wszelkiego rodzaju owoców morza, które stanowią tam główne źródło białka zwierzęcego. Gotowane, duszone, pieczone, sporadycznie smażone. Stosowany w tej kuchni tłuszcz, to przede wszystkim oliwa z oliwek, której składniki mają działanie profilaktyczne w schorzeniach serca, miażdżycy, cukrzycy, chorób krążenia i nadciśnienia tętniczego. Spożywanie oliwy, szczególnie tej najwartościowszej, z pierwszego tłoczenia na zimno, wpływa na spowalnianie procesów starzenia i hamowanie rozwoju komórek rakowych. Już samo to powinno budzić entuzjazm dla kuchni śródziemnomorskiej, a dochodzi jeszcze przyrządzanie potraw z dużą ilością warzyw i owoców, świeżych, duszonych lub gotowanych.

Comments are closed.

Strony
Najnowsze komentarze
    Popularne
    • Aby nie mieć problemów ze zdrowiemAby nie mieć problemów ze zdrowiem
      Dla każdego z nas czymś normalnym powinno być to, że w XXI wieku mamy do dyspozycji naprawdę bardzo wiele różnych opcji co do tego, aby zadbać o swoje zdrowie. Niejednokrotnie …
    • Sposoby zdrowego odżywiania sięSposoby zdrowego odżywiania się
      Zdrowy styl życia coraz częściej jest przez nas propagowany, bowiem zdajemy sobie sprawę z wielu chorób oraz dolegliwości, które mogą nam się przytrafić na skutek nieprawidłowego odżywiania się czy na …
    • Laserowa korekta wzroku cenaLaserowa korekta wzroku cena
      Laserowa korekta wzroku. Dobry wzrok jest bardzo ważny w życiu. Wszakże każdy chciałby czytać bez okularów nawet najdrobniejszy tekst, czy dostrzegać rozmaite szczegóły z odległości. Wady wzroku mogą także przeszkadzać …