Nad morzem śródziemnym

Moda na kuchnie śródziemnomorską przywitana została przez środowiska medyczne z prawdziwym entuzjazmem. Zawiera ona bowiem te zasady żywieniowe, do których namawiają swoich pacjentów lekarze dietetycy, kardiolodzy, urolodzy i inni. Nie jest ona całkowicie idealna, lecz w ogólnych zarysach dużo zdrowsza niż kuchnia zwana tradycyjnie polską. Nad Morzem Śródziemnym spożywa się duże ilości ryb i wszelkiego rodzaju owoców morza, które stanowią tam główne źródło białka zwierzęcego. Gotowane, duszone, pieczone, sporadycznie smażone. Stosowany w tej kuchni tłuszcz, to przede wszystkim oliwa z oliwek, której składniki mają działanie profilaktyczne w schorzeniach serca, miażdżycy, cukrzycy, chorób krążenia i nadciśnienia tętniczego. Spożywanie oliwy, szczególnie tej najwartościowszej, z pierwszego tłoczenia na zimno, wpływa na spowalnianie procesów starzenia i hamowanie rozwoju komórek rakowych. Już samo to powinno budzić entuzjazm dla kuchni śródziemnomorskiej, a dochodzi jeszcze przyrządzanie potraw z dużą ilością warzyw i owoców, świeżych, duszonych lub gotowanych.

Comments are closed.

Strony
Najnowsze komentarze
    Popularne
    • Olej arganowy EcocertOlej arganowy Ecocert
      Cenny olej. Od pewnego czasu rośnie zainteresowanie kosmetykami naturalnymi. Dzieje się tak w dużej mierze dlatego, że te tradycyjne wywołują u niektórych osób reakcje uczuleniowe. Z kolei naturalne środki pielęgnacyjne …
    • Kiedy stosować dietę?Kiedy stosować dietę?
      Są osoby, które cierpią na poważne choroby i muszą korzystać ze specjalnych diet, jakie ograniczają w ich przypadku spożywanie takich substancji jakie mogą być groźne dla ich organizmu. Z drugiej …
    • Sklep zielarsko medycznySklep zielarsko medyczny
      Leczenie ziołami. Obecnie coraz częściej w medycynie powracamy do dawnych i sprawdzonych metod leczenia. Jednym z takich sposobów jest ziołolecznictwo. Jeżeli nie leczymy się bezpośrednio preparatami z suszonych ziół, często …